– Geef gedachten en gevoelens de ruimte: De wereld is ziek en daar kunnen we niet om heen. Een ieder zijn gezondheid is het allerbelangrijkste in tijden van de Corona crisis, alleen neemt dit niet weg dat je misschien boos, verdrietig of teleurgesteld bent. Alle plannen voor dit jaar worden in de koelkast geschoven, niemand weet wanneer ze weer hervat kunnen worden, er heerst een algemeen gevoel van onrust, iedereen kampt met gevoelens van onzekerheid en er zijn veel vragen.
Vragen waar na 2 maanden nog steeds niemand het echte antwoord op weet. In deze tijd is het extra belangrijk eerst stoom af te blazen voordat je een stap verder kunt. Een menselijke neiging is om een vervelende situatie te vermijden. We willen geen pijn voelen of hoeven lijden. We kunnen echter niet meer om de Corona crisis heen. Hoe langer je de feiten blijft vermijden, hoe sneller en harder ze later terugkomen. Geef gevoelens en gedachten de ruimte, laat ze binnen, praat er met mensen over, schrijf ze op en accepteer de situatie zoals die is. Bekijk per dag wat de mogelijkheden zijn en maak hiervoor een planning. Schrijf deze op en ga aan de slag.
– Bepaal je persoonlijke doelen en missie: Na de acceptatie fase zal er ruimte zijn om een stap verder te komen. Wat hierbij kan helpen is het opstellen van persoonlijke doelen. Doelen zijn een soort duurzame motivatie: ze geven richting, energie en zorgen voor focus op de taken die zullen bijdragen aan het behalen van jouw doelen. Belangrijk bij het stellen van doelen is dat een doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden is. Vooral in een tijd waar we niet weten waar we aan toe zijn, is het goed om kortetermijn doelen op te stellen. Met het nastreven van jouw doelen creëer je een mogelijkheid om nieuwe positieve ervaringen op de doen. Het ene succes vormt een voedingsbodem voor het volgende succes en helpt jouw deze crisis door!
– Focus op jouw eigen taken: Een gevoel van controle is een belangrijk fundament voor de mensheid. Door controle te kunnen uitoefenen voel je je vrij, autonoom en daadkrachtig. Tijdens de Corona crisis voelt het voor vele alsof alle controle je ontglipt, het gevoel van vrijheid word je ontnomen en je hebt geen idee wat er nog komen gaat. Het nieuws bombardeert je dagelijks met cijfers over het aantal doden en mensen die worden opgenomen op de IC’s, het kabinet maakt beslissingen waar jij misschien de dupe van bent en als persoon ben je opeens niet meer onsterfelijk. Helaas kunnen we geen controle uitoefenen op de verspreiding van het virus en wat de gevolgen hiervan op zowel onze fysieke als mentale gezondheid zijn of economisch vlak.
Waar je wel controle op kunt uitoefenen is de taak die jij als persoon hebt. Het nastreven van de RIVM maatregelen, zorg dragen voor geliefden en jezelf. Als je een planning maakt, schrijf hier dan ook jouw taak voor die dag op. Schrijf jouw taak uit in een korte zin van ongeveer drie woorden. Herhaal deze taak voor jezelf en ga ermee aan de slag. Wat nu als je wordt afgeleid door jou omgeving, gedachten of keuzes? Ga weer terug naar je taak en herpak jezelf.
– Geniet van de kleine dingen: Je had dit jaar misschien gehoopt je dertigste verjaardag groots te vieren, te trouwen met je geliefde, een eerst vakantie te maken met je pasgeborene, promotie te maken op je werk, een innoverend project te starten op stage, een geweldig eindexamen feest te geven of net wat vaker op bezoek te gaan bij je opa en oma. Iedereen in Nederland heeft zo wel iets waar hij van baalt. En dat mag. Zodra je dit hebt kunnen accepteren is het tijd om te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Wees creatief, kijk naar de mogelijkheden en ontdek nieuwe kansen. Maak contact met de mensen op je heen, pak de klusjes op die je al veel te lang voor je uit hebt geschoven en reflecteer.
Reflecteer op de aspecten van het leven die voor jou echt belangrijk zijn en probeer die met beide handen aan te pakken. Aan jouw de taak het heft in eigen handen te nemen. Neem aan het einde van de dag eens 5 minuten de tijd om te kijken naar de dingen die goed zijn gegaan, die je blij maakte en waar je energie van kreeg.
“Gezond, Sterk en in Balans
Lotte Broersen, Sport- en Prestatiepsycholoog