Verloskunde

De verloskundige visie van de praktijk is gericht op individuele zorg en houdt rekening met jouw wensen rondom de zwangerschap en de geboorte. De praktijk wordt bewust kleinschalig gehouden om jou als zwangere alle tijd en aandacht te geven.  Wij houden voor verloskunde een spreekuur in GezondPlus. 

Zwangerschap

Als je zwanger bent, ben je onderhevig aan allerlei emoties, geluk en onzekerheid wisselen elkaar af. Meestal weet je omgeving de eerste weken niet dat je zwanger bent, maar je zit wel vol met vragen: Wat gebeurt er allemaal en wat moet ik allemaal doen?

Je kunt je al vroeg in de zwangerschap aanmelden bij onze praktijk. Daar krijg je een afspraak voor de eerste echo en een intake.

Ook kun je al vroeg in de zwangerschap -5/6 weken- een eerste afspraak bij de verloskundige maken, zij kan al je vragen beantwoorden en geeft je bij de intake alle informatie om alles te regelen. Meestal krijg je de eerste controle bij 8 weken zwangerschapsduur, dit in verband met informatie over bepaalde onderzoeken die je vroeg in de zwangerschap kunt laten doen. Bijvoorbeeld de combinatietest, dit is een kansberekende test die bestaat uit een bloedtest en een echo. Bij de echo wordt de nekplooi van de baby gemeten, deze is verdikt als er sprake is van  een chromosomale afwijking (syndroom van down). Het is raadzaam om je goed te laten voorlichten omtrent dit onderzoek.

Bevalling

Op de eerste controle spreken aanstaande moeders vaak hun angst uit over de bevalling, logisch, het is een intensieve en belangrijke gebeurtenis. Als het je eerste zwangerschap is, is alles nog onbekend en vind je veel informatie op het internet. Gedurende je zwangerschap groei je naar je bevalling toe en geloof het of niet, er komt een moment dat je wilt bevallen: je dikke buik zit in de weg, je slaapt niet meer lekker, je bent nieuwsgierig, alles staat klaar…….dus al is het onbekend, je wilt graag bevallen!

Op het spreekuur wordt met je besproken wanneer je ons moet bellen, er zijn diverse informatie-avonden in het ziekenhuis, pijnstilling wordt besproken en je kunt een bevalplan opstellen.

Doordat er tijdens de spreekuren veel tijd en aandacht voor jou als zwangere is, zul  je meer vertrouwen hebben in je eigen lichaam. We zien elkaar ongeveer 13 keer in de zwangerschap en wij zullen je goed voorbereiden op de bevalling.

Als er sprake is van een angst die meer zorg nodig heeft, kunnen we je verwijzen naar een speciale zorgverlener die je kan helpen om de angst te overwinnen.

Kraambed

In het kraambed krijg je te maken met verschillende zorgverleners, zoals de kraamverzorgster die de eerste acht dagen na de bevalling dagelijks een aantal uur zal komen om jou en de baby te helpen met de voeding, het badje, een deel van het huishouden op zich neemt en bepaalde controles zal doen bij jou en de baby.

Rond de vijfde of zesde dag na de bevalling komt er ook een wijkverpleegkundige van het consultatiebureau bij je langs voor de hielprik, die standaard bij iedere baby afgenomen wordt. De verpleegkundige zal dan ook een gehoortest doen bij de baby en maakt dan een eerste afspraak voor jou bij het consultatiebureau.

Bij borstvoedingsproblemen kan je ook de lactatiekundige inschakelen, zij is meestal te bereiken via de kraamverzorgster die voor je zorgt tijdens het kraambed.

Na de bevalling komen wij  jou en de baby regelmatig controleren in het kraambed, als alles goed gaat wordt het kraambed tussen de achtste en tiende dag na de bevalling afgesloten. Dan wordt er nog een afspraak met je gemaakt voor de nacontrole en die vindt plaats ongeveer zes weken na de bevalling.

Meer informatie vindt u op: www.de-verloskundige.nl

Volg ons ook op onze socials

Weten wat er bij GezondPlus speelt? Volg ons dan op onze socials, zodat u altijd op de hoogte blijft!