Artrose:

Artrose in het kort:
Artrose is een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Bij sommige mensen gaat dit om één gewricht, bij andere om meerdere tegelijk. Hoe dit precies komt, weten we (nog) niet.

Bij artrose gaat het kraakbeen in je gewricht in kwaliteit achteruit. Het kan zijn dat het wat dunner, zachter en brokkeliger wordt.
We vergelijken het kraakbeen nog wel eens met een spons, het moment dat je een spons te veel uitknijpt wordt hij droog en zal de kwaliteit minder worden. Maar het moment waarop de spons zich weer kan vullen met vocht zal de spons soepel blijven. Hierin zult u een balans moeten vinden.

In beweging blijven helpt! Door in beweging te blijven knijpt u als ware het oude vocht wat uit de spons en doordat u daarna gedoseerd rust neemt kan de spons zich weer vullen waardoor het soepel blijft. Het kan hierin verstandig zijn om de activiteiten op een dag te verdelen/te verspreiden zodat het gewricht niet ‘overbelast’ raakt.

Hieronder vindt u wat misverstanden die wij regelmatig terug horen in de praktijk over artrose:

  • Artrose komt alleen bij ouderen voor:
    in de volksmond wordt artrose vaak genoemd bij ouderdomsverschijnselen. Dit is niet helemaal juist, want ook jongere mensen kunnen artrose hebben.
  • Artrose is slijtage:
    Ook dit klopt niet: er spelen allerlei, ook nog onbekende, factoren een rol bij het ontstaan van artrose.
  • Er zijn foto’s gemaakt, ik heb artrose dus ik moet een nieuw gewricht:
    Ondanks dat de foto’s wellicht een afwijking aantonen, hoeft dit niet te betekenen dat er pijn of hinder wordt ervaren. Als er artrose is geconstateerd betekent dit nog niet dat het gewricht meteen moet worden vervangen. Een relatie tussen röntgenfoto’s en pijn is nog niet aangetoond binnen de wetenschap.
  • Om te zien of ik artrose heb moet ik een foto laten maken:
    Ook dit is onjuist. Vaak kan de fysiotherapeut door middel van vragen en een paar simpele bewegingstestjes vaststellen of u last heeft van artrose.


Net als bij een te hoge bloeddruk, of een hoog cholesterolgehalte kunnen er bij artrose structurele veranderingen in het gewricht zijn die op een röntgenfoto te zien zijn, zonder dat die persoon er last van heeft.
Stel dat we van iedereen een röntgenfoto zouden maken, zullen we bij een grote groep mensen (voornamelijk ouderen) zulke structurele veranderingen terugvinden in het gewricht.
Pas als deze afwijkingen ook daadwerkelijk de kenmerkende klachten met zich meebrengen spreken wij over (klinische)artrose.

Wat kunt u doen?

Leefstijl:
De arts en/of Fysiotherapeut zal u al snel advies geven over uw leefstijl. Aanpassen van die leefstijl is een van de belangrijkste dingen die u zelf al kunt doen.

Afvallen bij overgewicht:
Heb je het idee dat er artrose in de heup, knie, enkel of voet zit en heeft u ook overgewicht? Dan is het belangrijk om af te vallen. Het moment waarop u minder weegt zullen de gewrichten ook minder snel geïrriteerd raken.

In beweging blijven:
Hierboven natuurlijk al vernoemd, maar in beweging blijven kan de pijn helpen verminderen. Zolang het lichaam beweegt zonder het te overbelasten is het niet schadelijk voor het gewricht, sterker nog het helpt om het gewricht weer in betere conditie te krijgen!

Bouw deze hoeveelheid van beweging geleidelijk op (waar nodig onder begeleiding). Neem hiervoor de tijd om een nieuwe balans te vinden tussen inspanning en rust.

Volg ons ook op onze socials

Weten wat er bij GezondPlus speelt? Volg ons dan op onze socials, zodat u altijd op de hoogte blijft!