De dietiste spreekt:
DE ZONNIGE VITAMINE | De vogeltjes fluiten, de bomen krijgen weer blaadjes, de dagen worden langer, de zon schijnt weer volop. De lente is echt begonnen! Tijd om het eens te hebben over de ‘zonnige’ vitamine, oftewel vitamine D.
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Het lichaam kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht, in de huid wordt vitamine D aangemaakt. Daarnaast halen we vitamine D voor een deel ook uit onze voeding. Van nature komt vitamine D voor in vette vis (zoals haring, zalm en makreel) maar ook in vlees en eieren. Vitamine D wordt in Nederland toegevoegd aan sommige smeer- en bereidingsvetten; zoals halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Het lichaam heeft vitamine D nodig om calcium op te nemen uit de voeding. Het is dus belangrijk voor stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een belangrijke rol bij een goede werking van het immuunsysteem en voor goede werking van spieren.
Om voldoende vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht is het aanbevolen om elke dag, van maart t/m oktober, tussen 11:00 en 15:00 uur een kwartier tot half uur buiten te zijn. Hierbij is het van belang om de handen en het gezicht onbedekt te laten. Mocht je niet elke dag buiten komen tussen 11:00 en 15:00 uur, is dat ook geen ramp. Buiten deze tijden om maakt je lichaam ook vitamine D aan, alleen minder snel. Hoe meer huid je onbedekt laat, des te sneller wordt er vitamine D aangemaakt en hoe langer je buiten blijft, des te meer vitamine D wordt er aangemaakt. Zo legt je lichaam een voorraad vitamine D aan. In de winter wordt deze voorraad gebruikt.
Soms is het nodig om vitamine D bij te slikken in de vorm van een supplement. Over het algemeen kan het geen kwaad om vitamine-D in een supplement te gebruiken. Let op: hou je altijd maximaal aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram per dag (tenzij anders voorgeschreven door een arts of leeftijd van 70+).