Kaak fysiotherapie

De kaak fysiotherapeut, of ook wel orofaciaal fysiotherapeut, helpt u bij klachten aan het hoofd of hals gebied en het kauwstelsel. Er valt een breed scala aan klachten onder het werkgebied van de Kaakfysiotherapeut. Lees verder op deze pagina om meer te weten te komen over waar de kaakfysiotherapeut u bij kunt helpen. 

Wat is kaakfysiotherapie?
Kaakfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op problemen in en rond het hoofd-, hals- en kaakgebied. Veelvoorkomende klachten die behandeld worden door een kaakfysiotherapeut zijn: 

  • Kaakklachten; 
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen;
  • Pijn in het gezicht, hoofd, nek of de hals;
  • Oorsuizen (tinnitus); 
  • Duizeligheid en BPPD; 
  • Hoofdpijnklachten  

De kaakfysiotherapeut geeft inzicht in wat de relatie is tussen deze klachten en stress, slapen, ademhaling en aandacht voor de klachten. 

De intake 
De intake begint met een vraaggesprek over de klachten, bijvoorbeeld hoe ze ontstaan zijn en wanneer ze toenemen of verminderen. Er wordt besproken of er mond gewoontes aanwezig zijn die het kauwstelsel overbelasten, zoals het klemmen van de kiezen, tongpersen en tandenknarsen. Daarna volgt een uitgebreid onderzoek om de oorzaak van de klachten te identificeren. Dit omvat vaak een gedetailleerde analyse van de kaakbewegingen, spierfunctie en de manier waarop de tanden op elkaar passen. Met deze informatie wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, gericht op het verminderen van de klachten en het herstellen van de functie. Als de pijn vanuit de spieren en/of gewrichten komt, kan een kaakfysiotherapeut je helpen. 

De behandeling 
De behandeling kan bestaan uit mobiliserende technieken van het kaakgewricht en de nek. Daarnaast past de kaakfysiotherapeut zo nodig masserende technieken toe om de spanning in de kaakspieren en nek te verminderen. Ook krijg je oefeningen mee om je bewust te maken van je mondhouding en mondgedrag, de spanning in de kauwspieren te herstellen en de beweeglijkheid van het kaakgewricht en de nek te bevorderen. Als het nodig is werken we samen met de tandarts. Bijvoorbeeld om een opbeet plaat te laten aanmeten. 

Een vast onderdeel van een behandeling is patiënten leren wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen en voorkomen. Denk aan: aanpassen van de lichaams- of werkhouding, ontspanningsoefeningen van hoofd, nek en schouders, het aanleren van zelfmassage van kauwspieren zodat ze ontspannen of mobiliserende oefeningen voor het vergroten van de mondopening en oefeningen die de functie van het kauwstelsel of hoofd en halsgebied te verbeteren. 

Herkent u dit bij uzelf of uw partner?
Maak snel een afspraak bij Vanessa onze Kaakfysiotherapeut!

Volg ons ook op onze socials

Weten wat er bij GezondPlus speelt? Volg ons dan op onze socials, zodat u altijd op de hoogte blijft!