Echografie

​Een echografie is een onderzoek waarbij geen gebruik gemaakt wordt van röntgenstralen, maar van geluidsgolven. Dit zijn geluidsgolven met een zeer hoge frequentie, zo hoog dat ze voor het menselijk oor niet hoorbaar zijn. Met behulp van een echografie kunnen diverse weefsels worden onderzocht.

Wat heeft echografie te bieden?

Met echografie kunnen beelden worden gemaakt van het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat onder andere uit spieren, pezen, banden, gewrichten, botten, bloedvaten en zenuwen. Met echografie kan naar en in dit weefsel worden gekeken en kan onderzoek gedaan worden over het bewegingsapparaat.

Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is. Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert bij de patiënt ziet hij onmiddellijk de bewegende beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens een echografisch onderzoek kan de patiënt actief deelnemen door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden welke hij ziet.

Welke diagnose kan o.a. gesteld worden?

  • Ontsteking van slijmbeurzen, pezen en zenuwen
  • Scheuren in pezen en spieren
  • Vochtophopingen
  • Niet goed bewegen van weefsel bijvoorbeeld door verklevingen
  • Niet adequate aanspannen van spieren
  • Veranderingen in gewrichten, zoals ontstekingen en/of artrose

Wat is de toegevoegde waarde in de praktijk?

Het gebruik van echografie binnen een (sport) fysiotherapie praktijk heeft als doel om inzicht te krijgen in de klachten van de patiënt. Hierdoor kan er sneller een diagnose worden gesteld en daarmee het meest juiste behandelbeleid worden gestart. Tijdens de behandelingen kan men met behulp van echografie regelmatig feedback krijgen betreffende de ontwikkeling van de aandoening en het gevolgde beleid. Indien nodig kan het beleid tussentijds worden aangepast naar aanleiding van de in beeld gebrachte resultaten.

Heeft u vragen over echografie? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Kom gerust een keer langs op locatie of neem contact met ons op via het contactformulier.

Volg ons ook op onze socials

Weten wat er bij GezondPlus speelt? Volg ons dan op onze socials, zodat u altijd op de hoogte blijft!