GezondPlus Blog: '' Gezond, Sterk en in Balans'' - zowel mentaal als fysiek

"Een gezonde geest in een gezond lichaam"

We zijn tegenwoordig veel bezig met ons hoofd. De hele dag door denken en piekeren we wat af. Dit is natuurlijk prima, hier zijn we dan ook voor gemaakt. Met onze hersenen, die gemiddeld zo’n 1,4 kilo wegen, en 20-30% van de calorieën die je binnen krijgt verbruikt, zijn wij in staat om ons lichaam aan te sturen en met onszelf te praten.

 

Alleen vergeten wij soms dat we ook een lichaam hebben, die met ons meedoet, meevoelt en meedenkt. Veel stress kan niet alleen hersencellen, hersenstructuur en hersenfuncties veranderen. Maar stress kan ook een grote impact hebben op ons lichaam. Met onze huidige maatschappij, waar veel van ons verlangd wordt en waar wij zelf ook veeleisend zijn, is het raadzaam om hier eens bij stil te staan.

 

Voel jij je wel eens gespannen?

Spanningen worden op de een of andere manier in ons lichaam opgeslagen om pas later tot uiting te komen. Dit ken je misschien wel, in de vorm van vermoeidheid, gespannen nek of rugspieren, hoofdpijn, kortademigheid of gewoon last van je buik. 

 

Als je deze signalen van je lichaam niet onderkent, over de grenzen heen blijft gaan, ligt er een overbelasting op de loer. Dit kan resulteren in (spier)spanningsklachten, oververmoeid, verhoogde stress en een verminderde concentratie. 

 

Luister goed naar je lichaam..

Dit doe je door eens stil te staan en te voelen hoe je nou eigenlijk in je lichaam zit. Hoe voelt je buik als je aan het werk bent? Hoe voelen je spieren? Ben je nog lekker ontspannen aan het doorademen? Hoe is je hartslag als je onderweg naar huis bent? Vaak kun je door deze simpele vragen een indruk krijgen van de gesteldheid van je lichaam. Je lichaam vertelt je veel eerder dan je hoofd hoe jij je nou daadwerkelijk 'voelt'.  Ben jij je bewust van de balans tussen je hoofd en lichaam? Heel veel succes en als je ergens vragen over hebt, horen wij het graag.

 

Als jij graag meer informatie wilt hebben over een bepaald onderwerp, ideeen hebt om ons blog leuker te maken, te verbeteren, dan horen wij het heel graag.

 

En in de tussentijd, blijf Gezond, Sterk en in Balans!