Maandelijkse blog

GezondPlus Blog:

Gezond, Sterk en in Balans – Motivatie

Blog Motivatie

Hoe houd je eventuele nieuwe, gezonde  gewoontes vol? Bijvoorbeeld oefeningen, bewustwording van je (werk)houding en/of gezonde gewoontes als tussendoor een glas water drinken. Door stapje voor stapje te werken aan wat je denkt, voelt, doet en waar je aandacht naartoe gaat, kun jij de baas over je gedachten zijn. In plaats van andersom.

Als jij gewoon, net als ons, een ‘gewoon’ mens bent, zal het lastig zijn dit ‘stapje voor stapje’ vol te houden. Het kost meer moeite om nieuw gedrag vol te houden dan terug te vallen in oude gewoontes. Onze hersenen kiezen het liefst de weg van de minste weerstand, en voor je het weet zijn alle goede voornemens naar de achtergrond verdwenen.


Wat dan wel?

Hoe ga je dan toch je gewoonten veranderen? Er zijn gelukkig een aantal strategieën die kunnen helpen in het volhouden van nieuw, gezond gedrag.

Nooit meer vergeten

  1. De simpelste hindernis is ‘vergeten’. Omdat voornemens soms zo nieuw zijn kun je ze simpelweg vergeten. Gelukkig hebben we tegenwoordig smartphones, en kun je jezelf op gezette tijden herinneren! Ook zijn er tal van apps die kunnen helpen bij het vormen van goede gewoonten.
  2. Ook in de categorie ‘vergeten’. Iets ouderwetser, maar post-its doen het nog altijd erg goed. Ik schrijf zelf altijd MET HOOFDLETTERS op post-its zodat het extra opvalt en hang ze op plekken waar ik er praktisch tegenaan loopt met mijn hoofd. Voorbeeld: VUILNIS BUITEN plak ik op ooghoogte op de deur naar buiten.
  3. Koppel nieuw gedrag aan een gewoonte. Iedere dag mindfulness? Koppel het aan een activiteit die je iedere dag toch al doet. Bijvoorbeeld: thee/koffie drinken, de kinderen naar bed, voor het slapen, ect.
  4. Koppel een beloningssysteem aan je nieuwe gedrag. Elke keer dat je het uitvoert heb je bijvoorbeeld €10,- verdiend voor je nieuwe fiets.
  5. Doe het samen. Samen is makkelijker dan alleen, en je voelt de sociale druk! Je kunt anderen ook vertellen van je plannen en hen regelmatig een update geven.

 

Gemotiveerd blijven

De tips hierboven gaan echt over het onthouden te doen. Maar, meestal is dat niet het probleem. Althans, niet bij de meesten. Na verloop van tijd hebben wij geen zin meer, of kost het teveel moeite, of we gaan gewoon liever iets ontspannends doen.

 

Wat kun je doen om gemotiveerd te blijven?

  1. Zorg ervoor dat je nieuwe gedrag zo leuk mogelijk is. Activiteiten uitbreiden? Ga niet fietsen als je fietsen niks aan vind. Ga geen boeken lezen die je niet aanspreken als je meer wil lezen, maar kies activiteiten die zo leuk mogelijk zijn.
  2. De belangrijkste tip, vind ik zelf. Herinner jezelf aan het doel. Bedenk voor jezelf waarom je iets doet, voordat je het doet. Wat hoop je er mee te bereiken, waar hoop je van af te komen? Dit helpt mij het best, ik probeer op momenten dat ik weerstand voel echt te bedenken waarvoor ik het doe. Als dat doel oprecht is, is de weerstand daarmee vaak al een stuk minder, of helemaal weg.
  3. Ook belangrijk: gun het jezelf om niet perfect te hoeven zijn. Plan dagen of momenten in dat je even niet hoeft te verbeteren. Je kunt niet steeds maar gericht zijn op zelfverbetering. Bijvoorbeeld in het weekend even je zelf niks verplichten.


Wij hopen dat je wat gehad hebt aan het lezen van onze blog! Heel veel succes en als je vragen hebt horen wij het uiteraard graag.

Vriendelijke groet,
GezondPlus

“Gezond, Sterk en in Balans”