Haptotherapie

Haptotherapie is erop gericht je als mens te laten ontwikkelen. Vaak handelen we op dezelfde manier waardoor dezelfde dingen ons blijven overkomen. Door middel van oefeningen wordt gekeken naar wie jij tot nu toe geworden bent. Waar ben je goed in, waar struikel je over en wat zijn nieuwe mogelijkheden. Ook wordt gebruik gemaakt van aanraking. Een aanraking kan je niet alleen lichamelijk goed doen, maar je ook als mens raken. Kun jij je laten raken? Kun jij fysiek en emotioneel in beweging komen?

Haptotherapie kijkt naar wie jij bent; waar houd jij van en ‘leef’ je dit ook?

 

Wat bereikt u met haptotherapie?

Een aanraking maakt veel duidelijk over uzelf. Het ‘raakt’ u letterlijk en daardoor zet het u emotioneel in beweging. U kunt gevoelens van boosheid, angst en verdriet boven laten komen en leren uiten. U bent daardoor beter in staat ingrijpende gebeurtenissen te verwerken. Daarnaast kunt u opnieuw in contact komen met blijdschap en weer gaan genieten. Er ontstaat evenwicht tussen denken, voelen en handelen, en de kwaliteit van uw leven neemt toe. Vanuit het ‘ervaren’ van uzelf kunt u bewuster in het leven staan en de ontmoeting met de ander aangaan.

 

Wanneer kan haptotherapie nuttig zijn?

Voor een haptotherapeutische behandeling kunnen er uiteenlopende aanleidingen zijn.
Hieronder staan voorbeelden waarbij haptotherapie een belangrijke rol kan spelen.

 • Terugkerende lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak, zoals nek- en schouderklachten, rugklachten, vermoeidheid, hoofdpijn en hyperventilatie.
 • Leren aangeven en bewaken van grenzen.
 • Loslaten van spanningen en emotionele verstarring.
 • Omgaan met faalangst.
 • Leren aangaan van contacten.
 • Omgaan met relaties (partner, kinderen, collega’s, vrienden).
 • Verwerken van ingrijpende gebeurtenissen.
 • Omgaan met stress en overbelasting.
 • Leren uiten en delen van emoties.
 • Maken van keuzes.
 • Accepteren van handicap en ziekte.

 

Individueel afgestemde behandeling

De haptotherapeut verheldert samen met de cliënt de hulpvraag en stelt in overleg met de cliënt een behandelplan op. Het aantal behandelingen verschilt per persoon en kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van hoe de klachten zich tijdens de behandeling ontwikkelen.

 

Kosten en zorgverzekering

Het tarief voor haptotherapie is vastgesteld volgens de richtlijnen van de Vereniging Van Haptotherapeuten (VVH). Mensen met een aanvullende ziektekostenverzekering krijgen de kosten van haptotherapie van de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed. Uw zorgverzekeraar kan u hierover informeren.

 

Haptotherapeut Elise van Galen

Elise: “In 1981 ben ik begonnen als oefentherapeut Mensendieck. Voordat ik in een particuliere praktijk kwam te werken, ben ik verbonden geweest aan het Academisch Ziekenhuis in Utrecht en aan psychogeriatrische afdelingen van een verpleeghuis. Tijdens mijn werk raakte ik steeds meer geboeid door de samenhang tussen lichaam en geest bij mensen met allerlei aandoeningen. Nadat ik begin jaren negentig de Alfa-opleiding Haptonomie in Doorn had doorlopen, ben ik op haptonomische basis gaan werken.
In 2004 heb ik de opleiding haptotherapie aan het Instituut voor Toegepaste Haptonomie in Berg en Dal afgesloten. Momenteel werk ik als haptotherapeut in Amsterdam Nieuw-West en bij Gezondheidscentrum GezondPlus in Wormerveer.”

Lid Vereniging Van Haptotherapeuten
Registratienummer 406 A
Post-HBO Registeropleiding Haptotherapeut SPHBO
Registratienummer 121255-20416

Wilt u meer weten over haptotherapie of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Elise.

Telefoon GezondPlus: 075-6572149
Website: www.elisevangalen.nl

Kijk voor meer informatie over haptotherapie op de website http://www.haptotherapeuten-vvh.nl/