Dry needling

Dit is een behandelmethode die onderdeel kan zijn van de fysiotherapeutische behandeling. In de praktijk blijkt Dry Needling vragen op te kunnen roepen bij de patiënt.
Met onderstaande informatie willen wij de meest gestelde vragen beantwoorden.

 

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandelvorm die zich met name richt op pijnklachten in de spieren, waarbij gebruik wordt gemaakt van een acupunctuur naald.
Het richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven in een meer uitgebreid gebied. Meestal is er sprake van spierverhardingen, die vaak als ‘spierknopen’  worden benoemd.

 

Wat doet de fysiotherapeut eerst?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te analyseren. De fysiotherapeut zal ook kijken of u wel in aanmerking komt voor de behandeling Dry Needling. Daarna worden al die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

 

Wat is een spierverharding en wat voelt u? 

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan geven. Bij het onderzoek naar de oorzaak van de pijn zien we dat er vaak meerdere spieren bij betrokken kunnen zijn. De spierverhardingen kunnen zich als volgt uiten:

 • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • Uitbreiding door pijnontwijkend gedrag
 • Soms ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

 

Hoe kunnen spierverhardingen ontstaan?
 • Door een verkeerde beweging
 • Door langdurige verkeerde (werk-) houding en beweging
 • Door langdurige overbelasting
 • Na specifieke overbelasting bij sport of zwaar werk
 • Na beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of na een hernia bijvoorbeeld (zelfs jaren later nog)
 • Na langdurige afwezigheid van beweging (gipsverband)
 • Door psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Bij voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
 • Door chronische infecties en allergieëen
 • Door slaaptekort

 

Hoe voelt een behandeling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding aangeprikt wordt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Na deze schokjes ontspant de spier zich meestal direct zonder de voor u herkenbare pijn. Het kan ook voorkomen dat u het tijdens de behandeling even warmer krijgt en gaat zweten. Heel soms geeft het kortdurend een naar of vermoeid gevoel. Dit is een normale reactie en verdwijnt snel weer. Drink voldoende water om zodoende de afvalstoffen goed te kunnen afvoeren

 

Wat gebeurt er na de behandeling?

Onze ervaring is dat de spieren na deze behandeling soepeler zijn geworden en dat het een verlichtend gevoel geeft.  Soms, als er erg veel stijve spieren zijn, voelt u de eerste 2 dagen een zeurderige napijn, de behandeling werkt dan nog even na. Dit gevoel verdwijnt.

Het is raadzaam om in de eerste dagen deze spieren niet al te fors te belasten. U krijgt eenvoudige oefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. Het verdere herstel heeft u daarmee zelf in de hand. Oefeningen gaan na Dry Needling veel gemakkelijker.

 

Kan Dry Needling samengaan met andere therapie?

Dry Needling is onderdeel van de fysiotherapiebehandeling. In onze praktijk is er een goede afstemming tussen de verschillende therapeuten. Dit kan betekenen dat Dry Needling gebruikt wordt als onderdeel van een uitgebreidere behandeling. Deze goede afstemming is wel een belangrijke voorwaarde. Dry Needling kan ook een therapie op zich zijn.

 

Is Dry Needling acupunctuur?

De methodiek van Dry Needling is hierboven beschreven. Bij acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept en heeft daardoor een andere verklaringswijze. De naalden worden vaak langduriger geplaatst, en gezet in energiebanen. Bij Dry Needling wordt kortdurend spieren behandeld, die geplaatst worden in spierverhardingen. Wel kan er gebruik gemaakt worden van dezelfde naalden.

 

Wat zijn de kosten?

De Dry Needling methode maakt deel uit van de fysiotherapeutische behandeling. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen dus ook de kosten voor een Dry Needling behandeling hieronder.

Indien u nog vragen heeft, dan kunt u zich vervolgens wenden tot één van onze specialisten.
Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar GezondPlus bereikbaar via telefoonnummer 075-6572149.